Het klimaat verandert

voorkom wateroverlast

Het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met zware regenbuien en flinke wateroverlast. Van ondergelopen kelders tot plassen in de tuin — daar zit niemand op te wachten. Wij delen 6 praktische tips om je woning klaar te maken voor de volgende stortbui!

 

Grondwaterpeil en wateroverlast

Wist je dat het grondwaterpeil invloed heeft op overstromingen en wateroverlast? Als het grondwater te hoog staat, kan de grond geen extra water meer opnemen. Dan is het grondwaterpeil te hoog. Bij veel regen kan dit leiden tot plassen in straten en zelfs water in je huis! We kunnen de hoogte van het grondwater niet zelf beïnvloeden.

6 tips om wateroverlast voor te zijn

Dakgoten schoonmaken

Zorg dat regenpijpen en dakgoten niet verstopt zijn. Zo kan water makkelijk wegstromen en voorkom je overlast.

Bekijk hier het filmpje: dakgoten schoonmaken.

Accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.
Groene tuin

 Groene tuin

Heb je een tuin? Vervang tegels waar mogelijk door gras of planten. Tegels houden water vast, waardoor het moeilijker weg kan bij hevige regenval. Met planten zakt water sneller in de grond. Meer tips voor een groene tuin of groen balkon vind je hier. Tegels eruit, planten erin | de Alliantie

Dam rond ventilatieroosters

Ventilatieroosters dicht bij de grond kunnen water binnenlaten. Bouw daarom een klein dammetje van stenen rondom het rooster. Zo houd je het water buiten, maar laat je frisse lucht wel binnen.

Spullen hoog opbergen

 Zet spullen in de kelder hoog

Zet spullen in de kelder op planken of rekken, zodat ze hoog staan. Doe losse spullen in dichte plastic bakken om ze te beschermen als er toch water binnenkomt.

 Verhoog de ingang van de kelder

Plaats tijdelijk een drempel of opstap bij de kelderingang om water buiten te houden. Dit is een simpele, maar effectieve maatregel bij zware regenval.

Verhoogde deur voor wateroverlast
Regenton

 Zet een regenton neer

Een regenton vangt regenwater op en vermindert de druk op het riool. Het opgevangen water kun je later gebruiken voor de tuin, vooral in droge periodes. Let op: een regenton mag alleen bij een woning met eigen regenpijp geplaatst worden. Regenton aanvragen?

Geen tuin?

Ook planten op je balkon, in een geveltuintje of tegen de muur helpen mee tegen wateroverlast. Voor een geveltuin vervang je een aantal tegels langs de gevel voor verse aarde en planten.

Op een balkon kun je verticaal tuinieren. Bijvoorbeeld met pallets boven elkaar of met plantenbakken, zo creëer je meer groen op jouw balkon. Hoe? Je leest het hier.

Planten op het balkon